omslagfoto egelsheim.jpg

Egelsheim 2012

Egelsheim

De Gemengde Zangvereniging Egelsheim is opgericht op 1 januari 1967. Maar daar ging natuurlijk wel het een en ander aan vooraf.

 

Oprichting

Op een donkere en winderige novemberavond in 1966 namen Jac Geurts en Jac Leupers, twee inwoners van Hegelsom, het initiatief om een zangvereniging op te richten en belegden daartoe een vergadering. Uitgenodigd waren onder meer de toenmalige pastoor Jacobs, Piet Scheres, Jan Keijsers, Wies Verstraaten-Bertrams en Leen Janssen, en ook alle inwoners van Hegelsom waren uitgenodigd. Wies Verstraaten-Bertrams is nu nog steeds actief bij Egelsheim .

 

De eerste dirigent die werd aangetrokken was Jan Verberne uit Venlo en op 2 januari 1967 werd de eerste repetitie gehouden. Er waren toen al 35 leden. In de loop van dat jaar steeg het ledental naar 65 en werd de naam van het koor: "Egelsheim" bedacht. Daarover later meer.

 

De eerste stappen

Het eerste optreden was op 1e paasdag 1967 ter gelegenheid van het zilveren priesterfeest van pastoor Jacobs, die als medeoprichter zijn zegen aan het koor gegeven had.

 

Op 12 mei 1973 nam het koor voor de eerste maal deel aan het Korenfestival in Hilversum. Dat was meteen een schot in de roos want de jury kende de zangeressen en zangers uit Hegelsom maar liefst 363,3 punten toe. Waarmee de promotie naar de C-klasse een feit was.

 

Joop Mittelmeyer, geen onbekende in de muziek-, musical- en koorwereld in Horst en omstreken, werd in dat jaar benoemd tot vaste pianist en tweede dirigent.


Het koor bloeide en nam deel aan de Limburgse Zangersdagen en korenfestivals in De Doelen in Rotterdam. De eerste concertreizen in het buitenland werden gemaakt, naar Luxemburg, België, Schwarzwald, Thüringen, de Harz, de Reingau en Kokzijde aan de Belgische Kust. Er kwam een uitwisseling tot stand met andere koren uit de omgeving, maar ook met koren zoals het Schevenings Mannenkoor en Schevenings Vissersvrouwenkoor.

 

En met buitenlandse koren zoals b.v. het Bachkoor uit Gotha (D), Liederkranz Lorch uit Lorch am Rhein en Rheingold Johannisberg, eveneens uit Duitsland. We luisterden b.v. in 2004 de mis op in de St. Servaaskerk in Maastricht en gaven in 2006 een concert in de Dom in Limburg a/d Lahn (D). Datzelfde deden we in 2007 in de St. Janskathedraal te Den Bosch.


In 1998 werd een CD opgenomen met als titel "Egelsheims Kleurrijk Klankboeket".


In 2007 werd het 40-jarig jubileum van Egelsheim gevierd met tal van activiteiten, met als hoofdmoot de muzikale Show "It´s all in Music" op 9, 10 en 11 november. En alle drie de dagen geheel uitverkocht.

 

In 2012 werd Egelsheim het beste koor van Nederland in de afdeling Senior van het Nederlands Korenfestival (NKF). De voorronde voor deze categorie was op 31 maart 2012 in Hapert. Via een wildcard drongen ze door tot de finale En mochten ze in juli naar Haarlem. Hier vond de finale plaats. Dirigent John Wauben, pianiste Ludmila Seroo-Ferroni en alle leden werkten hiervoor aan vier nummers. Met als resultaat BESTE SENIOR KOOR VAN NEDERLAND.

In 2013 werdt de CD “Weej laote ôs huûre” opgenomen. Dit is de titel van de tweede CD van Gemengde Zangvereniging Egelsheim. De eerste CD werdt gemaakt  t.g.v. het 30 jarig bestaan, deze CD markeert het 45 jarig bestaan.


Op deze CD vindt U o.a. werken van zowel de deelname door Egelsheim aan het NKF in 2012 als ook de werken van Vocal Group Happy Sound uitgevoerd tijdens de muzikale show “Allure”. De solo in het lied “Santo” is van onze dirigent John Wauben, de begeleiding op dwarsfluit is van Corine Verheiden en de pianobegeleiding van alle werken is van Ludmila Seroo-Ferroni.